Confidentumin vinkit

Blogi

Uusimmat blogitekstit

Sukupolvenvaihdoksiin ja omistusjärjestelyihin erikoistunut Confidentum tarjoaa KSYn jäsenille maksutonta puhelinneuvontaa.

Lue Lisää

Entäpä jos ostaja ostaisikin luopujalta menneisyyttä ja menestyksen pohjaa ja myyjä myisi jatkajalle tulevaisuutta.

Lue Lisää

Sukupolvenvaihdos voi olla omistajanvaihdoksista helpoin tai vaikein. Suunnittelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin.

Lue Lisää

Uudelleenjakamalla omistusta yhtiö voi sitouttaa avainhenkilöitä ja varmistaa talenttien pysymisen yhtiössä.

Lue Lisää

Kuuntele ja katsele

Videot ja podcastit
kuvituskuva

Podcast

Oikarisen Sakari vieraili Radio Keski-Suomen Yrittäjäradiossa. Kuuntele haastattelu.

kuvituskuva

Jatkajainfo

Lahden Seudun kehityksen (LADEC) jatkainfo Youtubessa. Katso Oikarisen esitys.

Asiakastapauksia

Haastavinta oli löytää oikea jatkaja

Palatec Oy:n perustaja Jorma Laitinen etsi vuonna 2000 perustamalleen
yritykselle sopivaa jatkajaa usean vuoden ajan. Koska yritys oli perustettu aidosta asiakastarpeesta, oikean henkilön löytyminen oli olennaisen tärkeää. Oikea henkilö löytyi kun Marko Parkkonen siirtyi Palatecin palvelukseen SSI Schäferin maajohtajan tehtävistä ja jo aloitusvaiheessa tavoitteeksi asetettiin yrityksen omistajuuden siirtyminen uudelle yrittäjälle sopivalla hetkellä.

Vuonna 2021 toteutettiin yrityskauppa, jossa osake-enemmistö siirtyi Laitiselta Parkkoselle ja Tiina Huuskoselle. Yrityskaupan myötä yhtiön henkilöstöresurssit kasvoivat, kun ostajaksi tuli yrittäjäpariskunta. Confidentumin Sakari Oikarinen tuli mukaan omistajanvaihdosasiantuntijaksi heti prosessin alkuvaiheessa Finnveran suosituksesta.

Palatec Oy, Jorma Laitinen, Tiina Huuskonen ja Marko Parkkonen
Kuvassa vasemmalta Jorma Laitinen, Tiina Huuskonen ja Marko Parkkonen

Ulkopuolisen asiantuntijan mukaan ottaminen tuntui järkevältä ja luontevalta ratkaisulta. Halusimme yrityskauppojen sujuvan mutkattomasti ja kaiken menevän ”by the book”. Yrityskaupat ovat kuitenkin iso juttu, johon liittyy paljon kaikenlaista paperityötä. Kokeneen asiantuntijan apu on korvaamatonta. Sakarilta saimme paljon hyviä vinkkejä ja asiat hoituivat kerralla kuntoon”, kertoo myynti- ja markkinointijohtajana toimiva Huuskonen.

Myös ostajan aktiivisuutta tarvitaan

Täysin ulkopuolisen tuen varaan uudet yrittäjät eivät kuitenkaan jättäytyneet. ”Olimme myös itse aktiivisia koko prosessin ajan. Selvitimme paljon asioita itse, esimerkiksi lukemalla yrityskauppoihin liittyviä artikkeleita ja asiantuntija blogeja”, toteaa Huuskonen. Yrityskauppa onkin usealle yrittäjälle täysin uusi asia, joka ei välttämättä toistu. Osa asiakirjoista on sellaisia, joita ei yrittäjä useinkaan ole aiemmin tehnyt tai edes nähnyt ja niiden laatimisessa asiantuntijan apu on suositeltavaa.

Omistajanvaihdos on vain yksi askel matkalla

Palatecin omistajavaihdos on ollut kokonaisuutena hyvin hallittu prosessi. Parkkonen aloitti työt yrityksessä pari vuotta ennen varsinaista omistajanvaihdosta, joten tärkeimmän pääoman – tiedon – siirtäminen on hyvässä vaiheessa. Lisäksi yrityksen perustaja Laitinen jatkaa yrityksen palveluksessa parin vuoden ajan myyntipäällikkönä, jonka jälkeen hänen on tarkoitus jäädä ansaitulle eläkkeelle.

palatec Oy

Kotipaikka: Asikkala

Metallien ja teräksen tuontiyritys Palatec Oy on perustettu Jyväskylässä  vuonna 2000 ja se palvelee asiakkaitaan koko Suomen alueella.

Yrityksen perustaja, Jorma Laitinen, työskenteli 30 vuoden ostajana  Valmetilla, Sakolla sekä Patrialla.  Hänellä on kattava osaaminen  puolustusvoimien käyttämistä raaka-ainemateriaaleista. Jorman jäädessä aiemmasta työstään pois, hän alkoi saada kyselyitä vanhoilta kollegoiltaan ja tuttaviltaan eri metallien saatavuudesta. Näin syntyi aidosti tarve perustaa yritys, jonka kautta Jorma pystyi auttamaan ja palvelemaan asiakkaita.

Palatec tarjoaa asiakkailleen kattavia kokonaistoimituksia. Yrityksen valikoimista löytyy tanko- ja profiilituotteet, saumattomat ja hitsatut putket, putkenosat sekä langat ja erityisesti kaikki erikoisteräkset eri materiaalilaaduissa. Palatecin toimittamia raaka-ainemateriaaleja käytetään koneistusalan, konepajateollisuuden ja prosessiteollisuuden tarpeisiin.

”Jos johonkin kysymykseen ei vastausta löytynyt, saatoimme aina luottaa siihen, että Sakarilla on vastaus asiaan."
Tiina Huuskonen, Palatec Oy
Tiina Huuskonen
Palatec Oy

Sukupolvenvaihdos ei ole nopea prosessi

Velj. Strömberg oli 2000 luvun alussa kolmen veljeksen – perustaja Wilhon poikien – omistuksessa. Yritys työllisti useita perheenjäseniä, myös Vesa Strömbergin, joka oli koko ikänsä ollut töissä Kyläsepässä. Perheyrityksen tapaan hän oli ehtinyt tehdä kaikkia töitä ja vuodesta 1994 alkaen hänen vastuulleen siirtyi ravintolatoiminta.

Koska omistajina oli kolme veljestä, joilla kaikilla oli lapsia, ei sukupolvenvaihdoksen suunnittelu ollut helppo projekti. Keskusteluja käytiin ja suunnitelmia tehtiin noin 10 vuoden ajan omin voimin, kunnes vuonna 2011 Sakari Oikarinen tuli kunnan elinkeinoasiamiehen suosituksesta käymään Petäjävedellä.

Vesa Strömberg
Vesa Strömberg

Ulkopuolinen vauhdittaja

Ensimmäisenä selvitettiin, ketkä omistajien lapista olivat halukkaita jatkamaan yrittäjinä. Lopputulemana 3 veljestä myisivät omistuksensa Vesalle, joka oli heti alussa ilmoittanut olevansa kiinnostunut jatkamaan yrityksen toimintaa.

Sakari auttoi hakemaan verottajalta ennakkopäätöksen. Rahoituksen osalta hän teki laskelmat, suunnitelmat, hakemukset ja oli mukana neuvotteluissa Finnveran kanssa.

Lopulta sukupolvenvaihdos saatiin valmiiksi, noin 3 vuotta sen jälkeen, kun Sakari tuli mukaan prosessiin. Tämä kertoo siitä, kuinka suuritöinen projekti sukupolvenvaihdoskin voi olla.

Vuonna 2021 Vesa Strömberg myi Kyläsepän liiketoiminnan yrityskaupalla ja Sakari oli siinäkin mukana asiantuntijan roolissa. Tätä kirjoitettaessa, vuoden 2022 alussa, Vesan suunnitelmissa on vetää hetki happea. Mutta sen jälkeen alkaa uuden suunnittelu, tällä kertaa yhtiön toiminnan ja uusien ideoiden kehittäminen oman pojan kanssa. Ja Sakari on mukana näissäkin suunnitelmissa.

Velj. Strömberg Oy

Kotipaikka: Petäjävesi

Petäjävedellä, valtatien 23 varrella sijaitsee legendaarinen huoltoasema. Kyläseppä on liikenneasema, joka on palvellut nykyisellä paikallaan jo vuodesta 1965. Sen historia juontaa vuoteen 1957, jolloin kyläseppä Wilho Strömberg perusti korjaamon ja tankkauspisteen Petäjävedelle. Vuonna 1968 hänen poikansa Ahti, Pekka ja Martti jatkoivat liiketoimintaa ja perustivat yhteisen yrityksen, Velj. Strömberg Oy:n. Wilhon historiaan viittaava nimi, Kyläseppä, otettiin käyttöön vuonna 1985.

Pekka, Ahti ja Martti Strömberg Esson avajaisissa vuonna 1965
Pekka, Ahti ja Martti Strömberg Esson avajaisissa vuonna 1965

Liikenneasema on siis ollut seppäkulttuurin puolestapuhuja aivan alusta asti. Wilhon pojat Pekka ja Ahti jatkoivat seppäperinnettä ja he olivatkin perustamassa Suomen Sepät ry:tä (1987). Tämän myötä liikenneaseman yhteyteen kerättiin seppäkulttuuria, jonka ympärille lopulta muotoutui tapahtuma: Takomarkkinat. Tapahtumaa on järjestetty vuosittain ja joka toinen vuosi mukana on SM-taonnat.

Kyläsepän liikenneasema on kehittynyt vuosien varrella. Nykyään ydintoimintaa ovat kahvila- ja ravintolapalvelut. Itse mittarikenttä on vuokrattu ST1:lle. Lisäksi liikenneaseman omistamissa tiloissa toimii Suoramyynti Heinähattu.

Liiketoimintakaupan myötä Kyläsepän toimintaa jatkaa vuoden 2022 alusta JaakMar Oy.

Pitkä siirtymäaika

Keski-Suomen Rakennus ja Raudoitus Oy on perinteinen perheyritys, jossa isä ja lapset työskentelivät omistajina yhdessä pari vuosikymmentä. Yritystoiminta ja liikkeenjohto olivat kaikille tuttuja, joten vastuun siirtyminen kokonaan lapsille vuonna 2013 Heimon jäädessä eläkkeelle oli hyvin sujuvaa.

Sukupolvenvaihdoksen viimeistely alkoi kuitenkin vasta seitsemisen vuotta tämän jälkeen. Ensimmäisten keskustelujen jälkeen esitettiin kysymys aiheesta tilitoimistolle, jolle prosessi ei kuitenkaan ollut tuttu. He suosittelivat ottamaan yhteyttä Sakari Oikariseen.

Mieluummin kerralla oikein

Saana ja Teemu totesivat heti alkuun, että kaiken tiedon hankkiminen itse töiden ohessa ei ole järkevää. Selvitettäviä asioita oli paljon, tärkeimpänä verotustekniset asiat. Jo ensimmäisellä tapaamisella Oikarinen piirsi kaavion, joka havainnollisti kaikille osapuolille taloudellisesti järkevimmän tavan toteuttaa isän osakkeiden luovutus.

Suunnitelmat puhtaasta osakemyynnistä vaihtuivatkin yhdistelmään myyntiä ja lahjoitusta. ”Sakari selvitti kaiken maalaisjärjellä, ilman ammattilaisten kapulakieltä”, kertoo Saana Kivelä. ”Ohjeiden avulla emme joutuneet maksamaan ylimääräisiä veroja, sillä Sakari kertoi eri vaihtoehtojen verovaikutukset sekä mitä kuluja myyjä voi vähentää. Ja itselle uusi, helpottava tieto oli mahdollisuus hakea lahjaveron huojennusta”, hän jatkaa.

Sukupolvenvaihdos saatiin toteutettua vuoden 2021 aikana, ilman mitään yllätyksiä. Saana ja Teemu työstävät vielä yhteistä osakassopimista ja siinäkin Oikarinen on mukana avustamassa.

Keski-Suomen Rakennus ja raudoitus Oy

Kotipaikka: Jyväskylä

Yritys tarjoaa raudoitukseen ja betoniin liittyviä rakennuspalveluita Keski-Suomen alueella. Betoniraudoitukset valmistellaan omassa hallissa mittojen mukaan ja toimitetaan työmaalle joko asennettuna tai asennusvalmiina. Raudoituksia ja raudoitteita tehdään omakotitalopohjista aina suuriin siltakohteisiin. Muotti- ja valutöitä tehdään myös, päätoimisesti kuitenkin Jyväskylän Murskaamontiellä tehdään betoniterästen erilaisia taivutustyyppejä.

Yrityksen perustivat vuonna 1993 isä ja lapset: Heimo Tiiro, Saana Kivelä ja Teemu Tiiro. Tämä pitkään toiminut perheyritys työllistää vakituisesti 6 rakennusalan ammattilaista ja opettaa myös työharjoittelijoita alan saloihin. Yrityksen asiakkaita ovat rakennusalan yritykset, joille töitä tehdään aliurakointina.

”Sakari selvitti kaiken maalaisjärjellä, ilman ammattilaisten kapulakieltä”
Saana Kivelä
KSRR Oy